Van het gas af. Gasloos wonen in paar enkele stappen

Hoe u gasloos kan gaan wonen?

Van het gas af, een mooie ambitie die op termijn positieve invloed op het klimaat én uw portemonnee heeft. In de praktijk is dit lastiger. Gasloos wonen heeft (meestal) veel voeten in aarde. 

Stap 1. Isoleren!

Uw eerste en cruciale stap naar gasvrij wonen begint met goede isolatie. Vooral in oudere huizen kan dit een aanzienlijke investering zijn, maar wel een essentiële. Het is eigenlijk een vereiste stap op weg naar een woning zonder gas.

In een slecht geïsoleerd huis zal een warmtepomp weinig tot niets besparen. De pomp moet hard werken om uw huis te verwarmen, wat juist de energie verbruikt die u probeert te besparen.

Veel nieuwere huizen met energielabel A, B of C zijn geschikt voor een warmtepomp, op voorwaarde van goede isolatie. Toch loont het altijd om te kijken naar (nog) betere isolatie. Denk aan beter isolerend dubbel glas of moderne vloer-, muur- en dakisolatie voor oudere woningen.

Stap 2: Warmtepomp installeren

Als u de cv-ketel vaarwel zegt, heeft u de grootste stap gezet naar een gasvrije woning. Ongeveer 70% van uw gasverbruik gaat naar het verwarmen van uw huis. Waarschijnlijk zullen uw woning en budget bepalen welk type warmtepomp het beste bij u past. Dit hangt af van de mogelijkheden in en rond uw huis. Er bestaan verschillende soorten warmtepompen, zoals lucht-lucht, lucht-water en bodemwarmtepompen.

Sommige warmtepompen voorzien naast verwarming ook in warm water vanuit een voorraadvat. Bij andere typen warmtepompen is een elektrische boiler nodig voor warm water. Het is niet altijd noodzakelijk om nieuwe radiatoren te plaatsen als u van het gas af stapt. Misschien zijn de huidige radiatoren groot genoeg om uw huis te verwarmen met lagere temperaturen. Als dit niet het geval is, kunnen extra radiatoren een oplossing zijn, of u kunt kiezen voor een andere vorm van verwarming, zoals vloerverwarming.

Subsidie voor warmtepomp controleren

Wellicht kunt u gebruikmaken van de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE), een overheidssubsidie die onder andere bedoeld is om gasvrij wonen te bevorderen. Ook als particuliere woningeigenaar kunt u recht hebben op subsidie bij de aanschaf van een warmtepomp. Controleer ook welke plannen uw gemeente heeft om van het gas af te gaan. Elke gemeente heeft per wijk een warmteplan opgesteld voor de energietransitie, inclusief gasvrije alternatieven. Dit kan invloed hebben op uw keuze voor een warmtepomp.

Hybride warmtepomp wel of niet?

Het klinkt eenvoudig: van het gas af of een warmtepomp installeren. Voor veel oude huizen is dit echter niet altijd mogelijk, bijvoorbeeld omdat er geen ruimte is om te boren voor een bodemwarmtepomp.

In dit geval kunt u overwegen om een hybride warmtepomp te installeren. Hiermee stapt u deels van het gas af. In feite breidt u de bestaande cv-ketel uit met een lucht-water warmtepomp, waardoor u aanzienlijk minder gas verbruikt. De installatie van een hybride warmtepomp is vaak gemakkelijker in oudere woningen.

Meer lezen: Welke warmtepomp past bij mij?

Stap 3: Elektrisch koken

Hoewel het niet de grootste bijdrage levert aan gasvrij wonen – verwarming vraagt 70% van het verbruik en warm water ongeveer 25% – is het overstappen van koken op gas naar elektrisch koken minder ingrijpend. De keuze tussen een keramische kookplaat of een inductiekookplaat is hierin belangrijk.

Ook bij elektrisch koken spelen de mogelijkheden van uw woning en uw budget een rol bij uw keuze voor een gasvrij alternatief. Houd er rekening mee dat een inductiekookplaat krachtstroom vereist, wat betekent dat er mogelijk aanpassingen in de meterkast nodig zijn.

Tenminste, als u het volledige vermogen van de inductiekookplaat wilt benutten. Een andere optie is kiezen voor een keramische kookplaat.

En wat is de volgende stap?

Als u eenmaal van het gas af bent, wat is dan de volgende stap? Technologie kan helpen, bijvoorbeeld door zonnepanelen in combinatie met een thuisbatterij. Of laden en uw elektrische auto gebruiken als thuisbatterij. Misschien is zelfvoorziening de volgende halte!

 

Contact met Hendriks Installaties

Heeft u vragen over onze w-installatie mogelijkheden of vragen over de duurzame oplossingen?

Stel uw vraag aan een van onze medewerkers.

Contact aanvraag

Zakenpartners Hendriks Installaties